Meubelreparatie-Nederland
Meubelreparatie-Nederland

Tafel schuren? Doe het zelf!

Soms is een lelijke tafel ineens teveel aanwezig. U denkt: “Nu is het de hoogste tijd om dat ding weg te doen…” Hij is beschadigd en ziet er gewoonweg niet meer uit. Dus wordt er gedacht aan het kopen van een nieuwe. Maar is dat wel nodig? De tafel waar u zoveel aan gezeten heeft, die eigenlijk best functioneel is en misschien ook nog eens goed in het interieur past – die hoeft niet persé de deur uit. Opknappen is goed te doen met wat tijd en inzet. Of het om fineer of massief hout gaat, de tafel schuren is het belangrijkst om met het opknappen van start te gaan.

Goed afschermen voor u de tafel gaat schuren!

Houten tafel schurenEen tafel schuren is bijna ambachtelijk werk, maar vergeet de voorbereiding en de voorzorgsmaatregelen niet. Buiten werken is aan te bevelen, maar als u niet buiten kunt werken of het gewoon prettiger vindt het werk binnen te doen, is het raadzaam de overige meubels af te schermen. Zet in dat geval ook alle ramen open. Vergeet ook niet een stofmasker en veiligheidsbril te dragen. Indien u electrisch gaat schuren zijn handschoenen ook een goed idee. Dit zijn beschermingsmiddelen die noodzakelijk zijn; het beschermen van handen, longen en ogen moet absoluut voorop staan.

Hoe pakt u het schuren van uw tafel aan?

Eerst moet u bepalen of het om een massief of een gefineerd blad gaat. Fineer verraadt zichzelf vaak aan de kopse kant, want daar zou je dan jaarringen moeten zien. Maar, vaak zie je dan dezelfde houtnerf rondom, wat dus niet kan. Als het tafelblad niet meer egaal is (denk aan scheuren, butsen en deuken of meer dan dat), moet eerst het blad opgevuld worden. Dit kan door het toepassen van een houtvulmiddel. Houd rekening met de droogtijd van dit materiaal (circa 24 uur), daarna kunt u verder gaan met schuren.

Het schuurwerk

Een tafel kunt u handmatig of met een machine schuren. Als er sprake is van een fineerlaag, moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Een fineerlaag is dun en als het schuren niet goed gedaan wordt, kunt u door deze laag heen gaan. Opnieuw fineren is dan de enige oplossing. Het schuren van fineer moet handmatig met zeer fijn staalwol (‘00000’ of ‘0000’).

Bij handmatig schuurwerk op een massieve tafel is het goed te beschikken over verschillende soorten schuurpapier. Afhankelijk van het type hout is de ‘korrel’ belangrijk (fijner of grover), maar het kan ook zijn dat u meerdere soorten nodig heeft om eerst diepere krassen weg te schuren. Ook kunnen de randen van een blad kunnen een andere korrel nodig hebben dan het vlakke gedeelte. Vaak wordt schuurpapier met een middelgrove korrel gebruikt om de ondergrond goed voor te bereiden. Het best is dat u zich laat voorlichten, alhoewel u met onze informatie al goed aan de slag kunt.

Bij machine schuurwerk kunt u vaak met minder verschillende korrels werken; een machine schuurt met dezelfde korrel meer materiaal weg. Het is dus ook van belang dat u de machine nooit op 1 plek stil houdt, dan kunnen er deuken ontstaan. Bij het schuren van de tafel.

Werkwijze

houten tafelNeem als eerste de (event. aanwezige) laden, randen en poten onder handen – dan pas het blad. Als u gaat schuren is het ook belangrijk in de richting van de houtnerf te schuren, zo onstaan er geen extra krassen. Schuur het blad helemaal glad. U kunt met de hand voelen of er oneffenheden zijn. Voelt het hier en daar toch nog ruw aan of kon u ergens niet goed bij? Schuur die plek dan handmatig na.

De afronding

Als de schuurklus voorbij is moet de geschuurde tafel van alle stof worden ontdaan. Doe dit met een stofzuiger (zachte borstel) en werk het na met een vochtige doek. Laat de tafel vervolgens goed drogen. Daarna kunt u de tafel bewerken met lak, olie, beits of was.

Trots op uw werk

Als het schuren van de tafel en het bewerken klaar is, zult u trots zijn op uzelf. Het is een leuke klus en geeft, goed uitgevoerd, vaak een geweldig resultaat. Mocht u het toch willen uitbesteden, denk dan eens aan de specialisten van Meubelreparatie-Nederland.nl. We werken landelijk en kunnen u niet alleen van allerlei informatie en tips voorzien, maar dus ook het werk uit uw handen nemen. Een geslaagde match tussen uw tafel en vakmanschap is dan absoluut gegarandeerd. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

25. april 2019 by Meubelreparatie-Nederland.nl
Categories: Houtreparatie | Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Required fields are marked *