Meubelreparatie-Nederland
Meubelreparatie-Nederland

Hout repareren | Tips & Advies

Hout repareren | Kras in tafelMeubels herstellen is vaak een klusje voor vakmannen en vooral wanneer het gaat om hout repareren. Daarbij staat de afwerking immers centraal. Wilt u het toch graag zelf doen? Met deze tips en het goede gereedschap kunt u aan de slag!

Hout repareren | Gebruik van spuitbussen

Bij hout repareren komt vaak het gebruik van spuitlak kijken. Hierbij enkele tips voor goed gebruik:

  • Schud de spuitbus goed vóór gebruik. Zo worden de oplosmiddelen en kleurpigmenten goed gemengd. Anders krijgt u een ruwe laag op uw hout.
  • Houd tijdens het spuiten altijd de spuitbus in beweging en doe het hele oppervlak. Doet u dat niet, dan zullen er randen te zien zijn waar u bent gestopt.
  • Indien de spuitbus begint te spetteren, veeg dan de spetters niet weg maar wacht liever tot de lak droog is om ze te verwijderen.
  • Werk steeds van u zelf weg. Begin met de buitenkant van het voorwerp en werk zo naar binnen.

Kringen en vlekken verwijderen

Elite MeubelpolishMinder ernstige vlekken kunt u verwijderen met Elite meubelpolish, een licht polijstend middel om kringen en vlekken te herstellen. Daarnaast kunt u de probleemzones ook inspuiten met een speciale vlekverwijderaar, die de bestaande laklaag oplost. Ook kunt u met meubelwas en fijne staalwol de vlek opwrijven.

Voor glansstrepen kunt u het beste een spuitbus stompmat nemen om over het oppervlak te spuiten. Heeft u echter doffe plekken op het hout, dan moet u die met de juiste glansgraad overspuiten.

Krassen en schaafplekken verwijderen

Hout repareren betekent vaak: krassen verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u met een goede meubelolie of transparante NC lak lichte krassen aanpakken.

MeubelolieBij kleine schaaf- of schuurplekken is het soms voldoende om een lakstift of retoucheerstift te gebruiken. Lukt dat niet, dan zult u moeten schuren, bijkleuren, een grondlak aanbrengen en afwerken met de juiste glansgraad. Ook krassen in de lengterichting kunt u op deze manier aanpakken. Diepe krassen moeten gevuld worden door er een hardwax in te smelten.

Krassen die de houtnerf doorkruisen zijn moeilijker te behandelen. Soms is het niet mogelijk om ze onzichtbaar te herstellen. U kunt de kras opwellen met stoom, schuren en aflakken, of opvullen met was.

Gaatjes en deuken verwijderen

Kleine deukjes kunt u soms behandelen door ze op te wellen met een natte doek en een smeltbout. Vaak moet u dit een aantal keer herhalen om succes te hebben. Ook kunt u kleine gaatjes prikken in het hout om het proces te versnellen.

Voor het opvullen van putjes of het herstellen van brandplekken, heeft u hardwax of stopwas nodig. Stopwas kunt u met de hand kneden, maar voor hardwax hebt u een smeltbout nodig. Eerst kleurt u het putje met een retoucheerstift in de juiste kleur, en dan kunt u de was erin doen. Met een bao-spatel verwijdert u het overtollige materiaal.

Hout repareren | zware beschadigingen

Neem contact met ons op!Soms gaat het echt mis met uw houten meubel, en heeft u flinke schade. Maar ook dat valt te repareren! Zo kunt u met twee-componenten houtplamuur gaten dichtplakken wanneer er bijvoorbeeld een scharnier is stuk gegaan. Ook afgebroken hoeken kunnen met dit product hersteld worden. Al kunt u hiervoor best een vakman onder de arm nemen.

Tips of opmerkingen

Heeft u nog handige tips om hout te repareren? Laat dan hieronder een reactie achter. Indien u hulp wenst bij uw reparatie, neem dan contact met ons op. Wij helpen u met plezier verder.

06. april 2018 by Meubelreparatie-Nederland.nl
Categories: Houtreparatie, Meubelreparatie | Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Required fields are marked *