Meubelreparatie-Nederland
Meubelreparatie-Nederland

Hout behandelen met zonnebloemolie? Geen goed idee!

Om houten meubelen te bewerken, af te werken of te behandelen gebruiken meubelmakers verschillende soorten olie of was. Vaak is dat een eigen mengsel van lijnolie, terpentijn, bijenwas, Tungolie (Chinese houtolie) of Carnaubawas. Daaraan voegen ze eventueel nog aardpigment of citrusolie aan toe. Klussers en doe-het-zelvers komen daardoor op het idee dat hout behandelen met zonnebloemolie, olijfolie of slaolie een goed plan is. Maar dat is het heus niet! Wij leggen u uit waarom.

Hout behandelen met zonnebloemolie: absoluut niet doen

Hout behandelen met zonnebloemolieGoedkope producten kunnen soms een prima alternatief vormen voor een duur product. Maar dat is niet altijd zo. Er is geen enkele professionele meubelmaker te vinden die een van deze goedkope oliesoorten gebruikt. En daar is een goede reden voor. De oliën zijn namelijk totaal ongeschikt voor meubels!

De geur van mislukking

De geur is de voornaamste reden waarom hout behandelen met zonnebloemolie of andere goedkope oliën geen strak plan is. De olie wordt immers na een tijdje erg vies en begint te stinken. Bovendien trekt zonnebloemolie erg diep in onbewerkt hout, dus u kunt het niet even gaan verwijderen achteraf.

Brouw uw eigen mengsel

Goed. U bent er ondertussen van overtuigd dat hout behandelen met zonnebloemolie geen goed plan is. Maar u wilt toch aan de slag met een eigen brouwsel? Leer dan eerst een en ander van de echte meubelmakers. Zij hebben het immers allemaal al voor u uitgeprobeerd:
Zonnebloem olie

  • 1 deel Tungolie en 1 deel lijnolie zorgt voor een goed mengsel voor een trage, duurzame droging en biedt erg goede bescherming.
  • Een mengeling van Tungolie en lijnolie met 10% terpentijn zorgt voor een snelle droging en een minder sterke geur van de Tungolie.
  • Als u op zoek bent naar een product tegen verkleuring, neem dan zuivere Tungolie en doe daar 10% camelia olie bij. Dit product dringt diep in het hout door en filtert Uv-licht, zodat uw meubelen minder snel verkleuren.
  • Voeg Tungolie en terpentijn toe aan zuivere, gesmolten bijenwas voor een glimmende afwerking. U kunt de was au bain-marie smelten om de andere producten toe te voegen. Bovenop de mooie glanzende afwerking krijgt u ook nog een heerlijke geur.
  • Een andere mengeling voor meer glans is 600 ml terpentijn met daarbij 100 gram Carnaubawas en 200 gram zuivere bijenwas, gesmolten au bain-marie.

Zoals u ziet zijn er voldoende mogelijkheden, zodat u hout behandelen met zonnebloemolie niet hoeft uit te proberen. Heeft u nog vragen of kent u nog andere recepten of methodes? Wij horen het graag en neem dan ook gerust contact met ons op! Wilt u uw meubels liever met een kant en klaar product onderhouden. Kijk is op deze webshop gespecialiseerd in meubels onderhouden.

10. januari 2019 by Meubelreparatie-Nederland.nl
Categories: Houtreparatie | Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Required fields are marked *